Nieuws

Plak de ruit maar vol

Ieder jaar komen er weer nieuwe landen bij die vragen om milieu-stickers, vignetten of kaarten die het makkelijker voor u maken om te betalen bij tolwegen. We zetten de belangrijke regels op een rij!

23 juli 2024

Tolbadge, automatisch betalen bij tolwegen

Handig in: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Tsjechië en Kroatië.

Een tolbadge is een elektronisch apparaatje voor in uw (lease)auto. Hiermee betaalt u automatisch de kosten van tolwegen in zonder te stoppen bij tolpoorten. Is er een tolpoort met de oranje ‘t’ boven de slagboom, dan kunt u via deze rij in één keer doorrijden.

Een tolbadge is makkelijk te regelen via de (online) ANWB-winkel.

Tip: Geen tolbadge, dan is een creditcard een aanrader!

Milieustickers en milieuzones, voorkom onnodige boetes

Verplicht in: Duitsland, Frankrijk, Italië, België en sommige plekken in Nederland

Vaak zijn de milieuzones in en rondom de grotere steden van kracht. Bij onze oosterburen kijken we er wellicht niet meer van op, maar dit jaar bent u in Frankrijk op verschillende plekken verplicht een milieusticker te hebben. Ook in Italië en zijn er steden en regio’s waar om een sticker gevraagd wordt.

In Nederland en België zijn ze nog niet zo streng als het op milieuzones aan komt. Wel zijn in Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht aangescherpte regels. Wilt u daar meer over weten verwijzen we u door naar deze pagina. In België kan het zijn dat u een stadsdeel niet in mag, tenzij u een dagpas koopt. Meer daar over leest u bij de ANWB.

Tip: Bent u op doorreis, ook dan heeft u een milieusticker nodig voor de landen waar u doorheen reist.

Vignetten voor op de hoofdwegen

Verplicht in: Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Bulgarije , Slovenië, Slowakije en Tsjechië

Gaat u met de auto op vakantie naar midden of zuidoost Europa? Dan is een Autobahnvignet verplicht op de snelwegen. Het vignet Oostenrijk is verplicht op de A en S wegen voor motorvoertuigen tot 3500 kg. In Zwitserland is het vignet ook verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3500 kg. Gaat u met een aanhanger of caravan op reis? Dan heb heeft u daar een extra Autobahnvignet voor nodig.

Wist u dat u in Tsjechië elektrische en hybride auto’s in aanmerking komen voor een vrijstelling van het vignet? Controleer of uw auto in deze categorie valt, dat kan weer een mooie meevaller zijn. 

Tip: Vraag een autobahnvignet aan via de ANWB of Vignet online.