Nieuws

Naar de Olympische Spelen in Parijs? Veel plezier!

Met uw leaseauto kunt u deze sportzomer gemakkelijk de Olympische Spelen van dichtbij beleven. Met een rit van 6 uurtjes bent u zo in Parijs (als we met een volle tank vanuit Utrecht vertrekken). Een paar kleine tips die handig zijn voor uw rit naar Parijs!

23 juli 2024

Vergeet de milieusticker niet

In Frankrijk is de milieusticker nog niet overal verplicht, maar in Parijs heeft u hem zeker nodig. Benieuwd welke sticker past bij uw leaseauto? Bekijk het hier Milieuzones & milieustickers in Frankrijk | ANWB

Rijden op een ‘Olympische rijstrook’ rond Parijs deze zomer – €135 boete

Vanaf 15 juli tot 11 september is de linkerrijbaan van de ringweg van Parijs en een deel van diverse autoroutes (A1, A4, A13) rond Parijs gesloten voor ‘gewoon’ vervoer vanwege de Olympische Spelen. Deze gereserveerde rijbanen (omgedoopt tot ‘voies olympiques‘) zijn aangegeven met het bord ‘Paris 2024’ en het staat ook in wit op de rijbaan. Zonder de benodigde badge om op deze banen te mogen rijden, riskeert u een boete van €135.

Wybertje

Komt u een wybertje tegen op de snelweg of één van de digitale borden? Dit is een speciale rijstrook. In Frankrijk kunnen rijstroken gereserveerd worden voor bepaalde type voertuigen zoals groene (milieuvriendelijke) auto’s, bussen en taxi’s. In de meeste gevallen is het tevens een carpoolstrook waar u alleen op mag als je met minimaal 2 personen in een voertuig zit. Let op: als u alleen in een voertuig zit, mag u dus niet op deze rijstrook rijden.

In de auto naar een scherm kijken (anders dan een GPS) – €1.500 boete

Niets missen van de Olympische Spelen? Zet dan de radio aan in plaats van de livestream. Het is in Frankrijk verboden om een schermpje te kijken dat niet ‘in dienst staat van het autorijden’. Met andere woorden, naar een GPS kijken mag (zelfs op een telefoon), maar iets anders opzoeken op uw telefoon of een film kijken in de file is strikt verboden.

Toeteren

Binnen de bebouwde kom is het gebruik van de toeter verboden, behalve bij direct gevaar. Buiten de bebouwde kom mag de toeter alleen gebruikt worden voor een waarschuwing als dat absoluut noodzakelijk is. Tussen zonsondergang en zonsopgang moeten bestuurders in dergelijke situaties met hun lichten knipperen. Met andere woorden, maar niet teveel toeteren bij winst of het behalen van een medaille.

Slippers uit in de auto

Wist u dat u in Frankrijk een boete kunt krijgen voor het rijden met slippers aan?

De weersvoorspelling

We wensen u natuurlijk heel veel plezier toe. Daarbij helpen de weersvoorspellingen zeker mee, want vanaf zondag 28 juli komt de zon in overvloed de stad verwarmen. 
Zonnebril en zonnebrand dus niet thuis laten liggen! 

Veel plezier!